Rotterdam breidt noodsteun aan culturele sector verder uit

18 March 2021, 14:40 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Envato

Ook amateurverenigingen in Rotterdam kunnen rekenen op extra noodsteun van de gemeente. Eerst kwamen alleen gesubsidieerde organisaties in aanmerking, maar nu kunnen private clubs ook rekenen op een extra bijdrage. Dat is goed nieuws voor poppodia, filmtheaters, culturele festivals of kunstgaleries. De noodsteun geldt voorlopig tot en met april en kan tot en met 14 april worden aangevraagd.
 

Wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur & Toerisme): “We willen in onze stad straks weer maximaal kunnen genieten van kunst, cultuur en erfgoed. Of dat nu een bezoek aan een museum, podium of galerie is. Daarom helpen we organisaties die in zwaar weer zitten. Dat breiden we nu verder uit. Met deze nieuwe ronde noodsteun komen we ook amateurverenigingen en privaat gefinancierde culturele instellingen tegemoet.”

De noodsteunregeling voor privaat gefinancierde culturele organisaties richt zich onder meer op poppodia, filmtheaters, culturele festivals of kunstgaleries. De steun is bedoeld als laatste steun in de rug; ondernemingen moeten alle andere (rijks)steunmaatregelen al hebben aangevraagd. Om in aanmerking te komen voor noodsteun heeft de gemeente bepaalde voorwaarden opgesteld, waarmee privaat gefinancierde culturele organisaties kunnen aantonen dat ze van essentieel belang zijn voor de Rotterdamse culturele sector.

De noodsteun voor de komende periode komt uit de Rijksbijdrage voor cultuur die eind 2020 is uitgekeerd aan gemeenten. Voor Rotterdam gaat het om een bijdrage van 12,3 miljoen euro. Daarvan is nu 6 miljoen beschikbaar voor de verschillende noodsteunregelingen aan culturele organisaties. Voor de besteding van de resterende € 6,3 miljoen doet het college bij de behandeling van de Voorjaarsnota een voorstel. Dat wordt mede gebaseerd op een advies van de Denktank New Deal Cultuur. Naar verwachting is het advies eind maart gereed.

Met de noodsteun kunnen organisaties hun bedrijfsvoering in stand houden, zoals de betaling van lopende kosten voor personeel of huisvesting. Sinds halverwege 2020 biedt het college al noodsteun voor cultuurplaninstellingen en culturele organisaties met een structurele subsidierelatie. Ook in deze derde ronde is er noodsteun voor die organisaties. Verder is er voor cultuurplaninstellingen coulance rondom prestatieafspraken en kunnen huurders van gemeentelijk vastgoed huurcoulance en in sommige gevallen gedeeltelijke huurkwijtschelding krijgen.

De noodsteun vanuit de gemeente komt voort uit ‘Rotterdam. Sterker Door.’, de grootstedelijke aanpak die stad, haven en regio erbovenop helpt en ervoor zorgt dat Rotterdam sterker uit de crisis komt. Het is een aanpak geïnitieerd door de gemeente die met de stad wordt ingevuld.